Zoeken
  • suzannezandstra

Kiekeboe!! Waarom spelen zo belangrijk is

Bijgewerkt op: 24 mei 2021

Spelen is leuk! Maar waarom eigenlijk? Als spel als leuk wordt ervaren heeft dat in 99% van de gevallen te maken met 'de zone van naaste ontwikkeling' (om maar even in onderwijstaal te spreken). Dit wil zeggen dat het spel je uitdaagt in iets wat je nog nét niet kan, maar wel binnen handbereik is.


Ook kan je tijdens het spelen in een flow raken. Hierdoor vergeet je tijd en ruimte en heeft de echte wereld even plaats gemaakt voor die van jouw, de wereld waarin jij aan het spelen bent. Het fijne aan deze spel-wereld is dat je hier van alles kan testen, en dat doen kinderen dan ook maar al te graag! Dat testen van de wereld komt in verschillende vormen die ik hieronder zal toelichten:


Oefenspel is fysiek, denk hierbij aan een klassieke speeltuin of tijdens een gymles op school. Door keer op keer het lichaam uit te dagen krijg je bewegingen onder de knie. Het is een manier om je spieren en motoriek te ontwikkelen en je lichaam te leren kennen.

Experimenteerspel heeft te maken met het ontdekken van de wereld, zoals tijdens het maken van een vuurtje of het experimenteren met kleur/geur/smaak etc. Hiermee ontdek je bepaalde eigenschappen van jezelf, andere mensen, dieren of dingen.

Constructiespel is om de ruimtelijke verhoudingen te ontdekken, dit doen kinderen met materialen als klei, houten blokken, of ander materiaal waarmee ze vervormen, samenvoegen of hergroeperen.

Rollenspel, daar kan iedereen zich wel iets bij voorstellen. Vader en moedertje is het meest voor de hand liggende voorbeeld. Kinderen kunnen door rollenspel oefenen met situaties en het menselijk gedrag. Ook helpt dit type spel bij het ontwikkelen van empathie, ze voelen hoe het is om iemand anders te zijn.

Regelspel zijn alle spellen waar aan de hand van afspraken het spel gespeeld wordt. Dit kan fysiek zijn zoals voetbal, maar ook bordspellen of zelf bedachte spelletjes. Hierdoor leren kinderen zich te conformeren aan afspraken, samenwerken, en omgaan met verlies (mocht de tegenpartij winnen).

Perspectiefspel is spel waarbij kinderen informatie over de wereld in zichzelf opnemen en dat verwerken. Denk hierbij aan het luisteren van muziek, kijken naar films, televisie of het lezen van een boek. Belangrijk is dat na het opnemen van de informatie, die door het kind wordt verwerkt door te praten, bewegen of bijvoorbeeld beeldend bezig te zijn.


Al deze vormen van spel kan je als ouder van jongs af aan al stimuleren. Denk aan een bezoekje aan de speeltuin, het laten proeven van nieuwe smaken, het spelen met verf, het bouwen van een hut, samen een bordspelletje doen, napraten na het kijken van zijn/haar favoriete tv programma, of draai een keer de rollen om! (jij speelt het kind en jouw peuter is de moeder/vader).


Waarschijnlijk zijn dit spelvormen die je allemaal al van nature oppakt met je kind. Wel kan je je als ouder afvragen in welke spelvorm je kindje al erg begaan is en welke spelvorm het kind zouden kunnen helpen voor een volgende stap in de ontwikkeling. Vind je kind het lastig om zich aan afspraken te houden? Heeft het moeite met zich verplaatsen in een ander? Struikelt hij/zij nog regelmatig over zijn eigen benen? Of vind hij/zij het lastig de juiste woorden te vinden om de wereld te omschrijven?


Door op deze manier naar je kind te kijken en samen te spelen, is het stimuleren van de ontwikkeling ontspannen en leuk!


Welke vorm van spelen is bij jullie thuis favoriet? Of heb je spel-tips voor andere ouders die je zou willen delen? Laten we verder kletsen op instagram en plaats een reactie onder de post van deze blog! www.instagram.com/aap.noot.suus


Liefs,

Suus


P.s. Hier nog een filmpje over het belang van oefen- en constructiespel voor de ontwikkeling.Bron:

Wij-leren. (z.d.) Spelvormen. Wij-leren.nl. https://wij-leren.nl/spelvormen.php#:~:text=Er%20zijn%20verschillende%20spelvormen%3A%20oefenspel,zijn%20spieren%20en%20motoriek%20ontwikkelen.33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven