Zoeken
  • suzannezandstra

"Trying to be at home in the world" - G. Biesta

Bijgewerkt op: mei 26

Ik kijk naar mijn dochter Noortje, ze is nu 7 maanden oud. Elke dag als ik wakker word lijkt ze wel weer een heel nieuw mensje. Ik maak wel eens de grap met een lage stem: 'new feature unlocked'. Alsof haar ontwikkeling te vergelijken is met een level in een game (haha). Het gaat zo snel, zoals het cliché ook zegt, ik kan het bijna niet bijhouden. Ze lijkt het leren als vanzelf te doen, met vallen en opstaan. Zoveel plezier, focus en totaal geen benul van een oordeel: goed/fout. Ze is, zoals elke baby van 7 maanden, alleen maar bezig met het proces van leren, door te experimenteren.


Het bezig zijn met nieuwe dingen leren heeft mij altijd al gefascineerd. Ik zie mijzelf als een echte nerd en draag die titel met trots. Het staat voor mij voor nieuwsgierigheid in combinatie met gedrevenheid. Kijkend naar Noortje denk ik dat iedereen als nerd geboren wordt. Ze geeft zich helemaal over aan het ontdekken van de wereld, elke dag weer opnieuw.


De laatste jaren heeft mijn persoonlijke nerderigheid zich vooral gericht op mijn werkveld, het onderwijs. Waar ik sinds 2013 ben begonnen als muziekdocent op een basisschool, zie ik mijzelf nu als allround kunstdocent. Wat absoluut niet betekent dat ik kinderen tot kunstenaar probeer te onderwijzen. Zuiver leren zingen, klassiek schilderen of het spelen van een instrument vind ik onbelangrijk en meer iets voor de vrijetijdsbesteding. Ik probeer de kinderen mee te nemen in een creatief proces. De reden hiertoe is de geweldige kans die het maken van kunst met zich meebrengt. Door kunst te maken verbind het kind zich met de wereld. Het kind reflecteert en interpreteert.


In het boekje 'Door kunst onderwezen willen worden' van onderwijsfilosoof Gert Biesta staat de prachtige treffende zin: "Trying to be at home in the world"(2017).


Het maken van kunst biedt kinderen (maar net zo goed volwassenen) de mogelijkheid om in dialoog te zijn met de wereld om hun heen. Daarbij gaat het om het proces van creëren, daarin zit namelijk het leerproces. Het eindresultaat is daaraan ondergeschikt. Natuurlijk is het fijn voor de buren als je zuiver meezing met de Marco Borsato, maar voor jezelf is dat moment van zingen om in te tunen met je lijf en je emotie, misschien moet je wel even ontladen. Je probeert je op dat moment thuis te voelen in de wereld van emotie.


Voor kinderen geldt hetzelfde al vanaf de allereerste dag. Door te kliederen met modder, eten en verf leren ze over alle texturen, kleuren en geuren die er in de wereld zijn. Door te zingen over de boerderij en de seizoenen leren ze nieuwe woorden en experimenteren ze op een veilige manier met hun sociaal emotionele ontwikkeling. Door de focus op het proces te hebben (het maken, het doen) voelen ze zich vrij en zijn ze niet bezig met wat ze maken goed of fout is.


Deze vrijheid in leren, gefocust op het proces, zorgt voor enorm veel plezier en zelfvertrouwen. De vraag aan ons als ouders is, hoe zorgen we ervoor dat we deze aangeboren basishouding naar de wereld blijven stimuleren in een maatschappij waarin goed/fout denken vaak de boventoon voert. Mijn persoonlijke antwoord op deze vraag (en ik denk ook die van Gert Biesta) is door het blijven maken van kunst in brede zin. In dialoog blijven met de wereld, zonder bezig te zijn met het eindresultaat. Door jezelf en je kinderen bloot te stellen aan nieuwe ervaringen waardoor je je steeds een beetje meer thuis zal voelen in de wereld.


Mijn kritische ik zegt nu: 'Maar Suus, we zijn toch geen eindeloze hippies, er komt toch een moment waarop goed/fout ook aan de orde komt, 1+1 is nou eenmaal niet 3.' Ook met deze versie van mijzelf ben ik het eens. Maar daar gaat een volgende blog over!


Voor nu hoop ik je te inspireren na te denken over de uitspraak van Biesta: "Trying to be at home in the world." Laat leren leuk zijn, behoud het plezier, experimenteer zoals je baby al van nature doet. Speel in de wereld met je prachtige kindje en wijs hem of haar op al het moois dat het te bieden heeft.


Liefs,

Suus


Bronnen:

Biesta, G. (2017). Door kunst onderwezen willen worden. ArtEZ Press.

63 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven