Zoeken
  • suzannezandstra

Kijktip Netflix: Abstract - The art of design

Bijgewerkt op: 28 apr. 2021


Cas Holman, wat een geweldige vrouw! In de serie Abstract speelt zij de hoofdrol in de aflevering: Design for play.


Ze legt op een hele fijne manier uit waarom 'open-ended' speelgoed zo belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Open-ended wil zeggen dat speelgoed op zo'n manier is ontworpen dat de kinderen zelf invulling kunnen geven aan de betekenis ervan. Holman legt uit dat ze tijdens het ontwerpen niet nadenkt over 'wat' het moet zijn. Zoals bijvoorbeeld een pop, auto of keukentje. Maar dat ze zichzelf de vraag stelt voor welke functie ze iets maakt. Holman: 'Bedenk een manier om water te verplaatsen, in plaats van: ontwerp een mok'.


Haar designs zorgen ervoor dat kinderen zelf kunnen ontdekken welke functies het speelgoed allemaal kan hebben. Door kinderen te stimuleren om zelf invulling te geven aan het speelgoed, leren ze zich verhouden tot het materiaal. Hun mening doet ertoe, zij zijn diegenen die creëren. Dit zorgt voor een gevoel van eigenaarschap, wat hun zelfvertrouwen en hun creativiteit stimuleert.


In Engeland is er onderzoek gedaan naar de creativiteit van kinderen op de basisschool. Een manier om de creativiteit te meten is door middel van Torrence test of creativity. Bij een onderdeel van deze test wordt er aan kinderen gevraagd zo snel mogelijk invulling te geven aan cirkels. Hoe makkelijker de kinderen van deze cirkels iets kunnen maken, denk aan een pizza, gezichtje, zon, etc. hoe beter hun associatief vermogen is ontwikkeld, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van creativiteit. Het schrijnende aan dit onderzoek is dat de mate van creativiteit bij de kinderen de afgelopen jaren lijkt af te nemen (Mieras, 2012). Interessant zou zijn om te onderzoeken of het speelgoed van Holman bij kan dragen aan de wederopbouw van het associatief vermogen en dus de creativiteit.


Een andere reden waarom deze aflevering een kijkje waard is, is omdat je ook zelf met kinderen het design proces aan kan gaan zoals Holman dat doet voor haar ontwerpen. Want niet alleen het spelen is van educatieve waarden, ook het ontwikkelen volgens dit proces! Bedenk met de kinderen een ontwerpvraag, van waaruit ze een oplossing kunnen ontwerpen. Dit kan iets heel concreets zijn gekoppeld aan hun directe omgeving, denk aan: Hoe kunnen we droog blijven tijdens het buitenspelen als het regent? Maar ook een vraag waardoor ze zich bewuster worden van hoe zij zich verhouden tot de grotere, complexe wereld waarin wij leven: Hoe kunnen we bijdragen aan minder Co2?


Binnen het onderwijs vallen dit soort vragen onder het onderzoekend- en ontdekkend leren. Later zal ik daar in een andere blog wat dieper op ingaan. Voor nu vooral even een goede bak koffie erbij en met de beentjes omhoog, genieten van de pracht-vrouw Cas Holman. Veel kijkplezier, ik ben benieuwd wat je van de aflevering vindt.


Liefs,

Suzanne


Bronnen:

Mieras, M. [kunstgebouw]. (2012, 9 jan.). Kunsteducatie: broodnodig voor het kinderbrein [video]. Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=phQZ5J-lhTQ


Dadich, S. (director). 2017. Abstract: The Art of Design. Cas Holman: Design for play from https://www.netflix.com/watch/80237096?trackId=200257859


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven