Zoeken
  • suzannezandstra

Ik ben (nog) niet creatief

Wat nou zo belangrijk is aan deze zin, is het woordje 'nog'. Maar al te vaak hoor ik uitspraken als: 'Nee, ik ben niet creatief'. Alsof dat een eigenschap is waar je wel of niet mee geboren wordt en daar moet je het de rest van je leven maar mee doen.


Deze manier van denken 'ik ben niet....' of 'ik kan niet....', noem je een fixed mindset (Dweck, 2018) Eén ding is zeker, met een fixed mindset wordt je inderdaad niet veel creatiever dan je op dat moment bent. Je ontneemt jezelf op die manier de mogelijkheid om te groeien. Ik kan het toch niet...


Creatief, komt van het woord creatie/creëren. In de van Dalen wordt de definitie omschreven als: scheppend vermogen (vandale.nl, zd). De mens is een scheppend wezen. We bouwen huizen, maken eten, verzinnen spelletjes, bedenken oplossingen voor (complexe of alledaagse) problemen. In die zin is ieder mens dus creatief. Bij kinderen uit zich dat al van jongs af aan, door te rammelen met zijn/haar rammelaar, het maken van een tekening of het bouwen van een hut.


Wanneer komt dan het moment dat we onszelf een stempel geven en de wereld gaan verdelen in wel of niet creatieve mensen? Hoe denk jij over creativiteit, hoort daar alleen kunst bij, en wat is het nut van creativiteit in brede zin?


Als ik kijk naar het woord creativiteit zonder dat woord in een bepaalde context te plaatsen is het erg abstract. De context van creativiteit heb ik hierboven al deels geprobeerd te schetsen (scheppend vermogen). Om de term nog duidelijker te maken wil ik daaraan toevoegen dat creativiteit tot uiting komt door een aantal eigenschappen, die een stuk concreter zijn. Want wanneer voel jij je vrij genoeg om iets te scheppen/maken/creëren?


Een van de belangrijkste eigenschappen waar óók ieder mens mee wordt geboren, maar vaak langzaam verloren gaat vanaf de basisschoolleeftijd, is het durven maken van fouten. Als je geen fouten durft te maken, begin je vaak al niet eens ergens aan, behalve als je zeker weet dat je het goed kan. (Het ontwikkelen van faalangst staat hier gelijk aan).


Voor het doorontwikkelen van de aangeboren creativiteit is het nou juist zo belangrijk dat we ons niet richten op het goede of foute eindresultaat, maar op het proces van maken, want het maakproces dat is waar de creativiteit plaatsvindt. In het proces van maken zal je al-tijd aanlopen tegen 'foutjes', de manier waarop je met die fouten omgaat stimuleert je creatief vermogen.


Door zelf in het leven te staan met een 'growth mindset' kan je het goede voorbeeld geven aan je kind. Door jezelf te zien als een mens in ontwikkeling die bepaalde dingen al kan en andere dingen aan het leren is, ziet je kind dat je door te doen (en fouten durft te maken) nieuwe dingen kan leren. Dit draagt niet alleen bij aan de creativiteit van je kindje, maar ook die van jezelf. Daarnaast zal het durven maken van fouten, bijdragen aan het ervaren van plezier tijdens het maken. Als niet alles direct 'goed' hoeft te zijn zie je misschien wel mogelijkheden in de foutjes die er ontstaan, en daar zit de creativiteit!!


Er is geen klusjesman die altijd zonder tegenslag in een rechte lijn van A naar B gaat, hij komt altijd wel iets onverwachts tegen tijden een reparatie. De manier waarop de klusjesman omgaat met de onverwachte situatie, zegt iets over zijn mindset en draagt op die manier bij aan zijn creativiteit. Gooit hij de handdoek in de ring? Of bedenkt hij een creatieve oplossing?


En hier komen we bij de kern van dit verhaal. Het ontwikkelen van creativiteit is belangrijk om zelfverzekerd en flexibel in het leven te staan. Door jezelf je ontwikkeling te gunnen en mee te kunnen bewegen met wat er op je pad komt heb je mee plezier en vertrouwen in wat je doet en maakt. Dat gunnen we onszelf en de kleintjes toch allemaal?


Liefs,

Suus


P.s. Moeite met het loslaten van de fixed mindset? Misschien helpt een goede wandeling in de natuur of een inspirerend kunstwerk je een handje?


Foto: Suzanne Zandstra

Kunstenaar: Dharma Delphi - Frome Maze to Labyrinth


Wil je nog wat meer weten over de 'fixed en de growth mindset'? Kijk dan naar de fantastische Carol Dweck en haar Tedtalk:


Of wil je er meer over lezen? Dan is dit het boek van Carol Dweck - Mindset: https://www.bol.com/nl/p/mindset/9200000084204897/?Referrer=ADVNLGOO002008N-G-87212215346-S-854798503905-9200000084204897&gclid=CjwKCAjw7diEBhB-EiwAskVi111JR5faje1knHIiTGK4w1Qc4P2janLQ0KxDpbV9FBs7RtBN7yyIIhoC3KcQAvD_BwE


Bron:

vandale.nl. (zd). vandale.nl. https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/CREATIVITEIT64 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven