Zoeken
  • suzannezandstra

Hoe dan?! Samenhangend (kunst)onderwijs in de basisschool

Samenhang in het onderwijs.. het is iets wat mij nu al maanden bezig houdt. Wat is samenhangend onderwijs? Samenhangend met wat? Hoe geef je dat vorm? En zo heb ik nog wel 100 vragen. Daarnaast zijn er nog tal van begrippen die 'samenhangen' met dit onderwerp, zoals: integreren, context, betekenisvol, vak-overstijgend, etc.. Allemaal met hetzelfde doel: de lesstof zo zo'n manier aanbieden dat het niet losstaat van elkaar, zodat de leerlingen vanuit een (brede) context op een betekenisvolle manier tot leren komen. Geen losse flodders, geen hap-snap, maar verdieping, vragen stellen en tot dieper leren/inzicht komen.


Van Mars en Venus

Op mijn beide werkplekken op zowel de basisschool als de pabo ontstaat er behoefte aan meer samenhang. Tussen de kunstvakken onderling en tussen de lesstof van groeps- en vakleerkrachten. In kleine stapjes wordt gezocht, geprobeerd en geëxperimenteerd. Dit gaat gepaard met successen en (natuurlijk?) ook met de nodige hoofdpijn. Want jongens, jongens dat samenwerken is nog niet altijd even makkelijk. Soms lijken vakleerkrachten van Mars en groepsleerkrachten van Venus te komen (haha).


En dit vind ik fascinerend!


Ik wil niets liever dan weten op welke manier we elkaars taal beter kunnen leren begrijpen. Zodat we vanuit het begrip kansen gaan spotten met elkaar! Beide met onze eigen superkracht een curriculum ontwerpen dat altijd in beweging/ontwikkeling is, waar iedereen zijn creativiteit in kwijt kan (ook de leerlingen), maar ook een curriculum dat genoeg houvast biedt om werkbaar te blijven, waarbij we weten waar we aantoe zijn en de verwachtingen onderling helder. We hebben een stevige ondergrond nodig, echte bouwstenen!


Culturele bouwstenen

De afgelopen tijd ben ik twee keer naar een lezing geweest van Wolf Brinkman. Hij is kunstenaar en heeft zich de afgelopen 10 jaar verbonden aan verschillende basisscholen om aan de slag te gaan met rekenen en taal, door middel van kunst. Daarnaast heeft hij ook voor het museum Boijmans projecten ontwikkeld zoals 'kunst=taal+rekenen'.


Wolf Brinkman verteld enthousiast over hoe hij de samenwerking met leerkrachten aangaat. Hij deelt daarbij zijn inzicht, wat mij heeft aangezetten tot het schrijven van deze blog. Want is dit dan de 'holy grail', waar ik al maanden naar opzoek ben?! Wolf Brinkman heeft namelijk de cultureel bouwstenen ontdekt! Hetgeen alles verbind met elkaar. Hetgeen dat ons mens maakt, onze cultuur vormt. Nou dames en heren, hier komen ze, live vanuit de woonkamer zo de jouwe binnengevlogen:

Elk thema en onderwerp, alles wat wij leren, doen en leven is verbonden met een of meerdere van deze bouwstenen. Of het nu gaat over taal, rekenen, muziek, architectuur, dans, techniek, spiritualiteit of gewoon de boodschappen doen bij de Appie... alles is terug te brengen tot deze (en misschien nog meerdere?) culturele bouwstenen.


Verbinding

Nu ik deze bouwstenen ken, herken ik ze overal om mij heen. Het is onmogelijk om het onderwijs (en de rest van het leven/de wereld) nog los van elkaar te zien. Deze bouwstenen zijn de lijm tussen alle losse brokken en zorgen voor de verbinding. Wolf gaf mij een inzicht, het inzicht om met elkaar op zoek te gaan naar wat ons (als leerkrachten) bindt. Wat zijn onze overeenkomsten? Wat zijn de overeenkomsten van onze vakgebieden?


Hoe dan?!

Is de vraag bovenaan deze blog.. en die vraag vind ik nog steeds lastig te beantwoorden. Er komt natuurlijk nog zoveel meer bij kijken in de praktijk. Ik heb gevraagd eens bij Wolf mee te mogen kijken op een school en dat gaat in het nieuwe jaar gebeuren! (oh, yeah)


En tot die tijd houd ik mij bezig met samenhangend onderwijs ontwerpen vanuit verbinding.


Wil je meer weten van Wolf Brinkman?

Ben jij ook bezig met (kunst)onderwijs, samenhang, verbinding, intergratie, etc etc dan raad ik je zeker aan eens wat meer over Wolf Brinkman en zijn visie op onderwijs op te zoeken. Hij geeft zeer regelmatig lezingen, maar er is ook het een en ander online te vinden.


https://www.wolfbrinkman.nl/


https://www.bol.com/nl/nl/p/kunst-taal-en-rekenen/9200000073413386/


https://research.hanze.nl/ws/portalfiles/portal/25746920/Kunstzone_1_2019_Pag_52_53.pdf31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven