Zoeken
  • suzannezandstra

Als we maar slapen

Slapen... voor mij (en ik denk alle moeders met kleine kinderen) een 'hot topic'. Voordat Noortje er was had ik het volgende bedacht: We nemen een co-sleeper, daar slaapt Noortje in tot een maand of 6 en dan is het wel tijd om in haar ledikantje in een eigen kamertje te slapen.


De realiteit.. is voor ons toch echt anders.

In de eerste weken van Noortjes leventje wilde ze niets van de co-sleeper weten. Ze wilde contact. Met mij of haar papa. Slapen deed zo op ons, gedurende de hele dag in de draagzak op gewoon liggend op de bank. 'S avonds deden we een soort dansje. Zo lang mogelijk met haar op ons in de woonkamer, ze sliep toch door al het geluid heen en zo kon ik ook ontspannen tijdens de clustervoedingen die ze tot een maand of 3 had in de avond. In de nacht legde we haar wel zoveel mogelijk in de co-sleeper, omdat we bij ons in bed te spannend vonden, ze was nog zo klein. Wel hield ik al slapend dan vaak haar handje vast, omdat ze anders haar rust niet kon vinden. (Ik voel nog steeds die stijve nek.. auw..)


Vanaf een maand of 3 merkte ik dat ze overdag in de draagzak slechter ging slapen. Ze bleef woelen en het werden langzaam aan rampslaapjes (van maar 30 min. of korter), dus besloten we die slaapjes te verplaatsen naar de co-sleeper. We hebben wat uren naast haar bedje gezeten, want alleen door haar bedje te wiegen kon ze haar slaap vatten.


In deze periode wilde ik meer weten over hoe de slaap van een kindje ontwikkeld en ik kocht het boek 'Slaap' van Susanne Willekes. Had ik dat maar eerder gedaan! Ik leerde over slaapcyclussen en wakkertijden, over slaap associaties en slaaprepping. Het fijne aan dit boek vind ik de zachte manier waarop ze goede slaapgewoontes aanleren. Ze predikt niet dat je je kindje moet laten huilen en gaat uit van de ontwikkeling van je kindje, pas vanaf 6 maanden is je kindje in staat zichzelf te troosten en dus ook om zelfstandig in slaap te leren vallen.


Vanaf 3 maanden zijn we vooral gaan letten op de wakkertijden wat ervoor zorgde dat Noortje niet meer oververmoeid was en probeerde we haar aan te leren om vanuit 'wakker maar slaperig' zelf haar slaap te laten vatten. De ene dag met meer succes dan de andere natuurlijk, maar het voelde als een stap in de goede richting. Wat een bijkomend positief effect was, was dat ik nu wat meer ademruimte kreeg omdat ze haar slaapjes overdag in haar eigen bedje deed. Tijdens haar slaapjes kon ik wat in het huis doen of juist even languit op de bank.


'S nachts ging het slapen steeds beter in haar co-sleeper. Ze kwam nog altijd voor 3 a 4 voedingen per nacht, maar ging dan zonder mopperen weer verder slapen in haar eigen bedje. Wel vond ze het fijn dat we haar 'slaapschaap' aanzetten. Dit was een van de positieve slaapassociaties die we haar hadden aangeleerd.


Vanaf 6 maanden is Noortje overgegaan naar haar ledikantje, maar niet in haar eigen kamer (haha)! Daar was ik (en zij?) echt totaal nog niet aan toe. Tot op de dag van vandaag (bijna 9 maanden) slaapt ze bij ons op de kamer. Dit heeft voornamelijk te maken met de borstvoeding die ik nog geef in combinatie met de slaapregressie van de afgelopen maand.


In het laatste sprongetje werd Noortje mega onrustig 's nachts, we konden haar met geen mogelijkheid meer in haar eigen bedje leggen. Laten huilen voelt tegen mijn natuur in, ze zal er vast een goede reden voor hebben. Dus zijn we vanaf 8 maanden ons eigen eigenwijze pad ingeslagen.


Tegen alle adviezen in slaapt Noortje nu bij ons in bed. Ik heb een hekje aan mijn kant, zodat ze niet tussen ons in ligt. Een deken in plaats van een dekbed, dat zorgt voor minder volume in bed en daarmee is de kans op re-breathing aanzienlijk kleiner. Het samen slapen heeft mijn ogen geopend.. Doordat ik niet uit bed hoef voor de voedingen, maar Noortje al liggend aan kan leggen, heb ik geen moeite meer met meerdere voedingen per nacht. Ik kijk niet meer op de klok en voed 's nachts dus geheel op verzoek. Meestal is dat zo'n twee keer, denk ik? Want echt registreren doe ik t niet meer.


Wat me ook opvalt is dat ik veel uitgeruster wakker word. Doordat ze naast me ligt, kan ik mijn rust beter vinden en wordt ik niet écht wakker van de voedingen. Hierdoor pak ik (naar mijn idee) meer diepe slaap. Ik kan me ook voorstellen dat je juist onrustiger slaapt, dat zie ik bij Mark als ze toch eens tussenin komt te liggen, hij doet dan geen oog dicht.


Voor mijn borstvoedingsavontuur is dit ook echt een uitkomst. Nachtvoedingen zorgen voor een constante productie en ik heb daarmee het geluk dat ik nog geen terugloop heb gehad. Ook maak ik mij niet druk over de hoeveelheid vaste voeding die ze overdag eet, omdat 'de bar' toch 24/7 open is. Op deze manier gaat samen slapen dus niet alleen maar om de nachtrust, maar ook over mijn wens om lang door te gaan met de borstvoeding.


Er zijn natuurlijk ook nadelen aan het samen slapen. Ze neemt namelijk best wel veel ruimte in (haha) met dat kleine lijfje, waardoor Mark er bijna niet meer bijpast. Ook zorgt het ervoor dat ik aan haar bedtijd gekoppeld ben en dus minder vrijheid heb ik de avonden. Om 7 uur begint haar slaap in het ledikantje en vanaf een uur of 22:00 kan ze haar rust niet meer vinden en slapen we dus samen verder in het grote bed.


Op dit moment doen we gewoon wat werkt, tot het moment dat het niet meer werkt en dan zoeken we naar een oplossing. Wel denken we eraan om in de zomervakantie haar kamertje in te richten zodat er wel de mogelijkheid komt om haar daar te laten slapen. Tot die tijd, zien we het wel. Het belangrijkste is nu dat we uitgerust wakker worden en Noortje de voedingen en knuffels krijgt die ze nodig heeft.


Omdat ik het zelf fijn vond om te lezen hoe andere 'ritmes' eruit zagen van kindjes. Hierbij heel globaal het ritme van Noortje. (Ik zeg bewust geen schema, want ik kijk per dag naar wat ze nodig heeft aan slaap en pas het daarop aan).


0 tot 3 maanden - we hadden geen idee, ze sliep wanneer ze in slaap viel?!


3 - 7 maanden - Noortje heeft heel lang een wakker tijd gehad van maar 2 uur.

07:00 wakker

08:30 - 09:30 slapen

11:30 - 13:00 slapen

15:00 - 16:00 slapen

18:00 naar bed


7 - 9 maanden - Noortje kan nu langere wakker tijden aan.

06:30 wakker

09:00 - 10:30 slapen

13:30 - 15:00/15:30 slapen

18:30/19:00 naar bed


Als ik afspraken plan, schuif ik ook wel eens met maar slaapje. Zeker in de ochtend zet ik de wekker wel eens bewust om 06:00, zodat ze van 08:30 tot 10:00 haar slaap kan pakken en we er om 10:30/11:00 op uit kunnen. Voor komende donderdag staat er nu teddybeerzemmen op de planning, om 10:45, dat is dus echt top. Dan kan ze lekker uitgerust genieten van het zwemmen.


Ik ben benieuwd hoe jullie slaapavonturen eruit zien! Liep het als verwacht, of totaal anders? Heb je een makkelijke slaper, of een kindje met een slaapuitdaging? Laat een berichtje achter onder deze blog of klets verder op instagram!


Liefs,

Suus
58 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven