Zoeken
  • suzannezandstra

5x Originele muzikale activiteiten (0 tot 100 jaar)!

Dit is een blog met muzikale activiteiten voor de regenachtige dagen thuis met een drukke peuter, voor de opvang of bij de gastouder als groepsactiviteit, voor de leerkracht op school om in te zetten als energizer, als inspiratie voor vakleerkrachten muziek, of voor een ieder die zin heeft in iets nieuws!


De wel bekende stoelen- en stopdans zal je hier niet tegenkomen... Deze activiteiten zijn (hopelijk) een stukje origineler. Ik heb geprobeerd om voor alle leeftijden iets leuks te ontwerpen, maar de meeste activiteiten zijn niet leeftijd geboden (geloof me, ik heb ze zelf getest van baby tot bejaarde, haha).


In een vorige blog schreef ik over muzikaliteit en wat deze term daadwerkelijk inhoudt. Ik eindigde de blog met:


"En wil je graag meer uit je muzikaliteit halen, of de muzikaliteit van je kindje graag stimuleren? Experimenteer, oefen en daag jezelf en je kindje muzikaal uit vanuit plezier, ontspanning en herhaling."


Ik kan me voorstellen dat je na deze alinea dacht: 'Maar hoe dan?!' Daarop komt hier het verlossende antwoord:


Activiteit 1: Improviseren met de kalimba

Leeftijd: vanaf 0 tot 100 jaar


Dit magische traditionele instrumentje uit midden Afrika is perfect voor iedereen die graag een instrument wil bespelen, maar daar nog geen ervaring mee heeft. Zonder notenschrift, zonder kennis van een toonstelsel kan je hier al de meest prachtige liedjes mee improviseren.


De kalimba is ook nog eens goed te betalen! Voor rond de 30 euro heb je al een simpel model, waarmee je prima uit de voeten kan. Het enige om rekening mee te houden is het stemmen van het instrument. Gelukkig staan er op youtube genoeg voorbeelden om je daarmee te helpen.


Improviseer erop los, maak je eigen melodieën! Help je baby ermee in slaap of ontdek samen met je oudere kindje hoe je met de duimen de mooiste melodieën maakt.


Tips voor improvisatie:

  • Bouw het langzaam op, begin met enkele tonen en geef ze de ruimte voordat je een volgende speelt.

  • Heb je een mooie melodie gevonden? Herhaal deze dan!

  • Door de noten sneller achter elkaar te laten komen bouw je op naar een hoogtepunt. Hier kan je ook twee noten tegelijk laten klinken.

  • Bouw je improvisatie weer af, laat weer steeds wat meer ruimte tussen de klanken en eindig met de langste 'tong' (het staafje) in het midden. Dit is de grondtoon en geeft een gevoel van afronding.


Activiteit 2: Pizzicato

Leeftijd: vanaf 4 tot 100 jaar


Deze compositie van Léo Delibes is opgebouwd uit een aantal muzikale zinnen. Elke muzikale zin schept een bepaalde verwachting "tutu tutu tutu tutu tutu"en eindigt met een antwoord "plonk plonk". Maar laat je niet foppen, want soms blijft het antwoord uit!


Voor dit spel spreek je een beweging af voor het moment dat je "plonk plonk" hoort. Dit kan zijn: springen als een kikker, het opgooien of stuiteren van een bal, of het openen van je gebalde vuisten als de koplampen van een auto.


In het midden van de compositie zit een dwarsfluit solo, hierop kan je vrij bewegen in de ruimte om met je vingers een echte dwarsfluit nadoen.


Laat je niet foppen door Léo... Ik ben benieuwd of het jullie lukt!


Activiteit 3: Potten en pannen

Leeftijd: vanaf 6 a 7 maanden tot 100 jaar


Maak van je potten en pannen een echt drumstel. Zorg ervoor dat je verschillende materialen gebruikt, zodat er ook verschillende klanken zijn om te ontdekken. En met wat kan je allemaal op de potten en pannen slaan? Hoe klinkt hout, metaal, plastic?


Dit klanken experiment zal voor de oudere kindjes een groot succes zijn als je het in een muzikale context aanbiedt. Geen kinderliedjes, maar gewoon het echte werk! Wat is jouw favoriete nummer? Zet het aan en speel maar lekker mee. Het gaat er voor de allerkleinste nog niet om dat ze in de maat spelen, dat is iets wat ontwikkeld door de tijd heen. Vooral plezier en ruimte voor experiment zal zorgen voor flow in het spel. En wie weet komt er wel een echt drumtalent in jezelf los?!


Ter inspiratie:


Activiteit 4: Bouncing Ball Beat

Leeftijd: vanaf 7 tot 100 jaar

Aantal deelnemers: 3 of meer


Musication is een youtubekanaal waar ontzettend veel gave video's te vinden zijn. Deze 'bounching ball beat' is een van mijn favorieten! Je spreekt met elkaar af wie welke kleur is. Gedurende de beat volg je het mannetje van jouw kleur en elke keer als hij springt op een getal dat omcirkelt is klap je in je handen. Doordat je allemaal op een ander moment klapt ontstaat er een beat!


Deze activiteit is fijn om staand uit te voeren, zodat het hele lichaam lekker mee kan 'bounchen'. Gaat het nog iets te snel om goed mee te doen? Dan kan je de video langzamer afspelen door op tandwiel te klikken en de afspeelsnelheid aan te passen.


En, lukt het om te klappen op de beat? Dan zou ik zeker even verder kijken op 'musication', want er staat nog zoveel meer leuks!


Activiteit 5: Muziek luisterhoek (of luistermoment)

Leeftijd: vanaf 0 tot 100 jaar


Muziek kan zorgen voor rust en ontspanning. Zowel thuis, op de BSO, bij de gastouder als op school. In de meeste kleuterklassen wordt er gewerkt in 'hoeken', waar kinderen vrij kunnen ontdekken, spelen en dus leren. Zo'n hoek, waar een kindje zelfstandig aan de slag kan is net zo waardevol voor jongere als oudere kinderen. Een muziek luisterhoek kan overal gemaakt worden, of er kan thuis een moment worden gecreëerd waarop deze activiteit plaatsvind.


Richt de plek zo in dat het duidelijk is dat er ontspannen mag en kan worden. Op school of op de bso kan er gebruik worden gemaakt voor zitzakken of matten op de grond. Voeg daar een Ipad, mp3- of CD speler met (goede kwaliteit) koptelefoons aan toe en het kind kan even een momentje voor zichzelf nemen. Thuis kan dit natuurlijk prima vanaf de bank.


Hier een aantal voorbeelden die zich goed lenen voor een muziek luisterhoek (of luistermoment)Ik hoop dat je lekker aan de slag kunt met deze voorbeelden en ben benieuwd naar hoe het voor jullie in de praktijk werkt. Heb je genoeg aan deze uitleg? Of had je graag toch nog wat meer willen weten over de activiteiten, laat het weten in een reactie onder deze blog of stuur een berichtje op instagram.


Liefs,

Suus

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven